De zuur-base voeding en dieet

De meerderheid van de mensen in onze moderne maatschappij - de geïndustrialiseerde landen - lijden aan verzuring - Acidose -. Verzuring ontstaat door een verhoogde zuurtegraad - PH - in ons organisme met name organen: de nieren, lever, darmen, longen, lymfeweefsels en van lichaamssappen: gal, bloed, slijm, maagsap, darmsap en urine.

Door een verhoogde consumptie van verzurende voeding raken de buffersystemen overbelast en ontregeld. Aanvankelijk dienen zij om ons lichaam tegen verzuring te beschermen. De buffersystemen in ons organisme leveren hiervoor enorme inspanningen om de zuurgraad - PH - van het bloed constant te houden. De minste afwijking van de zuurgraad in het bloed kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Een verkeerde voeding kan dus tot ziekten leiden.

Door opnieuw het zuur-base evenwicht in de voeding te herstellen zullen de buffersystemen ontlast worden van het zuuroverschot. Ons organisme zal door ontzuring en ontgiften via de voeding opnieuw de juiste zuurgraad bekomen en herstellen.

Tenslotte is een goed zuur-base evenwicht de basis voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Een goed zuur-base evenwicht is de basis voor een goede gezondheid, uw weerstand en preventie tegen ziekten.

Gezondheidsklachten die ontstaan bij verzuring

In het begin van de verzuring kunnen zich naargelang de constitutie van de persoon klachten voordoen zoals:
 slaapstoornissen, lusteloosheid, obstipatie, zure maag -oprispingen, beslagen tong, cariës, infectiegevoeligheid, haaruitval, huidproblemen, spierkrampen, depressie, libidoverlies, allergieën, mineralentekort, verkeerde ademhaling - hyperventilatie, gevoelige gewrichten, blaasontsteking, enz.
 
In een verder gevorderd stadium van verzuring kunnen deze klachten verergeren in:
diabetes, jicht, gewrichtsontsteking, hartinfarct, reuma, beroerte, maagzweer, extreme vermoeidheid, verlies van levenslust, depressie, algemene weerstandsverlies, enz.
 
Een verzuurd lichaam veroorzaakt een tekort aan allerlei mineralen. Wanneer het bloed te zuur is zal calcium aan de botten onttrokken worden om het bloed te alkaliseren, te ontzuren. Zure afvalstoffen zijn een gemakkelijke voedingsbron voor schimmels, stofwisselingsslakken en diverse kwaadaardige bacteriën in ons lichaam. Met name via de darmen verstoren zuren een gezonde darmflora en komen zo terecht in het bindweefsel, vetweefsel en veroorzaakt wederom immuniteitsstoornissen. De darmen, nieren en de huid dienen deze zuren, afvalstoffen tijdig uit te scheiden. Het is dan ook belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen om de zuur -base balans te ondersteunen.
Dankzij een ontzurend dieet kunnen we een verbetering en zelfs een volledig herstel van deze kwalen bekomen. Het zurenoverschot zal verdwijnen en het zuur -base evenwicht zal weer hersteld zijn.
 
 

Het zuur-base dieet

Vanaf het begin van de zuur -base dieet kan men de sterk ontzurende voedingsmiddelen vermeerderen om snel te gaan ontzuren op korte tijd. Kijk hieronder in de tekst voor de lijst met voeding met sterk base - ontzurende - eigenschappen. De voeding in de lijst onder sterk verzurende voeding dienen we uiteraard sterk te gaan beperken, vooral in het begin van het dieet. Wanneer later de zuur-base balans meer is hersteld kan men iets meer gerelativeerd omgaan met deze lijst.
Het is af te raden langdurig en enkel en alleen base -voedsel te gaan gebruiken.
Daarbij alle zuurvormende voeding volledig te gaan schrappen, dit om niet ontregeld te geraken. We doelen wel degelijk op de ontzuring of het 'zuur-base evenwicht'. Het lichaam heeft een gedeelte zuren nodig omdat zij door verbranding mede zorgen voor de energiewinning. Het komt er op neer om na de kuur een normaal gezond voedingspatroon over te houden. Een voedingspatroon waar voldoende basen of ontzurende eigenschappen in zitten.

 
 

Omschrijving zuur-base voeding

Baserijke of basenvormende voeding
Deze voeding is waterrijk, eiwitarm, koolhydraatbeperkend; beperk vooral de geraffineerde zetmelen en suikers, niet-geconcentreerd, niet-geconserveerd, vitaminerijk, caloriearm, groentebereidingen, rauwkost, fruit, heeft sterk ontzurende eigenschappen, is niet geraffineerd, is verse levende voeding, bevat natuurlijke suikers of onverzadigde vetten.
Verzurende of zuurvormende voeding
Deze voeding is geconcentreerd, eiwitrijk, vitamine arm, rijk aan koolhydraten, geconserveerd, calorierijk, geraffineerd, is niet-levende voeding, vochtarm, vetrijk, rijk aan verzadigde vetten en bewerkte voeding.
De Base voedingslijst
Hier volgt een lijst van de voeding met base en sterk ontzurende eigenschappen. Deze voeding dienen we te vermeerderen in ons dagelijks voedingspatroon.
Groenten
Pompoen, augurk, knoflook, aardappel, rode paprika, tomaat, selderstelen, witte http://www.kamperfoelie.be/content_images/090422043353.jpgkool, witloof, knolselder, peterselie, asperges, bleekseldrij, groentesappen: seldersap, aardappelsap, ramenassap, rode bietensap, zuurkoolsap, groentecocktailsap. Gember, kiemen, tuinkers, waterkers, groen van knolgewassen, paardebloemen, asperges, zuurkool, tomaat, andijvie, peterselie, sla, ajuin, bieten, rode biet, bieslook, aubergine, jonge erwten, koolrabbi, verse olijven, paddestoelen, princessebonen, radijs, ramenas, spinazie, wortelen, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, gekiemd graan, alfafa, soyaspruiten, rabarber, melkzuurproducten.
Granen
Essenenbrood, Brooddrank, zuurdesembrood.
 
Kruidenthee of kruidensappen
Vlierbloesem, brandnetel, berkenblad, kamille, paardebloem, groene thee, jeneverbes, heermoes, moerraspirea, rozebottel.
 
Zuivel met lactobaterieën
Melk, bio-yoghurt met fermenten, Komboecha drank, paardenmelk.
 
Vruchten, fruit en bessen
http://www.kamperfoelie.be/content_images/090422043429.jpgSinaasappel, banaan, appel, bramen, frambozen, watermeloen, citroen!, aardbeien, peren, ananas, braambessen, dadels, druiven, kersen, mango, mirabellen, papaya, perzik, pruimen, kiwi, honingmeloen, bosbessen, vijgen, dadels, gedroogde abrikozen, kastanje, advocado, amandelnoten, abrikoos, aardpeer, bijenpollen, koninginnebrij, propolis, fruitsappen zonder suiker, veenbessen, rozebottel, stekelbessen.
 
Koud geperste olieën
Olijfolie, lijnzaadolie, distelolie, tarwekiemolie, theunisbloemolie, kokos en palmolie van Aman Prana.
Bij toepassing van de juiste voedselcombinaties verkrijgt men eveneens een ontzurende werking.

De Zuren voedingslijst
Hier volgt een lijst van zure, sterk verzurende voeding. Deze voeding dienen we te verminderen in ons dagelijks voedingspatroon.
Alle  vleessoorten, vis, haring, gevogelte, eieren, franse kaas, Hollandse kaas, rijst, brood, deegwaren, witte meelproducten, cashewnoten, paranoten, peulvruchten, dierlijke vetten; braadvet, reusel, orgaanvlees, vleesextract, zure roomboter, kwark, smeltkaas, bakkersgist, geroosterde noten, gerstemeel, boekweit, koffie, suiker, chocolade, alcohol, chips, snoepgoed, krakers, tabbak, echte thee, medicatie.

Goede levensgewoonten

Gebruik zo natuurlijk mogelijke voeding of vegetarische voeding. Probeer nieuwe recepten uit met veel variaties van groenten en fruit. Maak zelf smooties, een mix van zelf geperste sapjes van groenten en of fruit en gebruik er minstens enkele keren per dag van voldoende water drinken helpt zuren vlot af te voeren. Neem s 'avonds of s 'morgens één glas water gemengd met één koffielepel natriumbicarbonaat.
Zorg voor ontzuring van de huid door douches, baden, sauna en zweten. Gebruik PH neutrale zeep of ontzuring badzout.
Neem voldoende lichaamsbeweging, wandelen in de vrije natuur en zuivere lucht inademen. Door een goede in- en uitademing zorgt men voor de koolzuuruitscheiding. Te intense sportbeoefening brengt ook verzuring.
Voldoende rust en nachtrust gebruiken is ook van belang.
Informeer u en maak zo nodig gebruik van het voedsel combinatiedieet. Het voedsel combinatiedieet verbeter thet zuur-base evenwicht.
Een positieve levenshouding want negatieve, lees verzurende gedachten of een negatieve levenshouding leidt tot lichaamsverzuring. Probeer overmatige stress te vermijden door bewust te leren ontspannen. De Bachbloesemremedies helpen op natuurlijk wijze emotionele aandoeningen in evenwicht brengen.