Luchtwegen thee mi

Algemeen oppeppend voor de luchtwegen en lekker voor bijvoorbeeld een verkoudheid of milde hoest. Let op: voor specifieke klachten moet je ook een specifieke thee maken!
 
Salie blad (2 delen)
Grote vermaardheid als zenuw, maag, en darmversterkend, krampstillend, antiseptisch voor de luchtwegen, darmen en urine wegen, waterafdrijvend, antireuma en antizweet middel.
Smalle weegbree (2 delen)
 Een kruid dat iedereen kent, volgt de mensen op hun weg, en is ieder tot nut die de moeite neemt aandacht te schenken aan deze bescheiden weldoener van de mensheid. Het mooie van Weegbree is dat je het altijd vindt wanneer je het nodig hebt. Medicinaal worden de bladeren gebruikt, meestal in de vorm van een thee, tinctuur of kompres.

Smalle Weegbree (1 deel )
Smalle Weegbree is zeer actief werkzaam tegen allerlei ziekteverwekkers die voor ellende kunnen zorgen in de luchtwegen, na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het kruid succesvol in de aanval gaat bij ziekten. Naast deze antisceptische werking, versterkt de Smalle Weegbree ook het longweefsel omdat de plant veel silicium bevat en voert het slijm af en verzacht het door de vele slijmstoffen die de plant bezit. De thee wordt ook gebruikt bij (chronisch) hoesten, bronchitis, astma, kinkhoest. Vooral binnen de homeopathie wordt Smalle Weegbree ook gebruikt bij allerlei allergische klachten. Voor klachten van de luchtwegen wordt meestal de thee gebruikt.

Anijs (1 deel )
Van de zaden zet men anijs thee. Anijs thee, getrokken uit de zaden, of zaden in gekookt voedsel bevorderen de spijsvertering en onderdrukken misselijkheid. Anijs is slijmoplossend en verzacht kriebelhoest. Het wordt dan ook vaak in hoestmiddelen gebruikt. Anijs wordt gebruikt om borstvoeding te bevorderen, het heeft namelijk. een zwak ostrogene werking. Verder stimuleert anijs de geslachtsdrift.

Kamille (1 deel ) 
De echte Kamillebloem,
oefent invoelt uit op krampen en winderigheid. Kamille is een uitstekend maag en darmmiddel, stilt de hoofdpijn, keelpijn, menstruatiepijnen en pijnen bij griep en verkoudheid.
Is kalmerend, zenuwversterkend, licht angstremmend, slaapverwekkend, antidepressief, krampwerend, ontstekingswerend, prikkelhoestdempend, koortswerend, pijnstillend, eetlustopwekkend, verteringsbevorderend, lever en gal stimulerend, hartversterkend, antiallergisch. Bij ingewandenontsteking en maagzweer.
 
Vlierbloesem (1 deel ) 
Zweetbevorderend en een uitstekend borstkruid. Men benut het kruid bij griep, verkoudenheid, aandoeningen van de ademhaling, reuma en jicht.