Avondmix

Lekker voor 's avonds voor het slapengaan.
 
Kamille (2 delen)
 
De echte Kamillebloem,
oefent invoelt uit op krampen en winderigheid. Kamille is een uitstekend maag en darmmiddel, stilt de hoofdpijn, keelpijn, menstruatiepijnen en pijnen bij griep en verkoudheid.
Is kalmerend, zenuwversterkend, licht angstremmend, slaapverwekkend, antidepressief, krampwerend, ontstekingswerend, prikkelhoestdempend, koortswerend, pijnstillend, eetlustopwekkend, verteringsbevorderend, lever en gal stimulerend, hartversterkend, antiallergisch. Bij ingewandenontsteking en maagzweer.
 
Anijs of Zoethout(1 deel)
 
Van de zaden zet men anijs thee. Anijs thee, getrokken uit de zaden, of zaden in gekookt voedsel bevorderen de spijsvertering en onderdrukken misselijkheid. Anijs is slijmoplossend en verzacht kriebelhoest. Het wordt dan ook vaak in hoestmiddelen gebruikt. Anijs wordt gebruikt om borstvoeding te bevorderen, het heeft namelijk. een zwak ostrogene werking. Verder stimuleert anijs de geslachtsdrift.
OF
Zoethout (1 deel)
Bij bronchitis, droge en natte hoest en heesheid. Ook bij maagzweer en gastritis en maagkrampen. De overgang. Werkt anti- allergisch. Werkt ook ontzurend en kalmerend. Wel op passen bij hoge bloeddruk.
 
Citroenmelisse blad (2 delen)
 
Stress verminderend en ontspannend.
Tegen slapeloosheid.
Verlichtend bij depressies.
Gunstige werking voor een regelmatige hartslag.
Gunstige werking op de spijsvertering.
Gunstige werking bij problemen met de ingewanden.
Verlichtende werking bij Astma en bronchitis.
Tegen migraine.
Tegen misselijkheid en braakneigingen.
Mensturatie cyclus regulerend.
Uitwendig gebruik bijvoorbeeld in het badwater.
Tegen huidproblemen.
Tegen zwemmerseczeem en voetschimmel.

Het kruid is voor de kalmerende werking zeker aan te raden ten opzichte van medicijngebruik. Er zijn namelijk geen bijwerkingen zoals verminderen van reactie vermogen. Hierdoor geeft het kruid dan ook geen problemen in het verkeer.
 
Oranjeschil (2 delen)
 
De rustgevende oranjeschillen stimuleren de spijsvertering en kan je gebruiken bij winderigheid. Ze geven een goede en gezonde nachtrust. Oranjeschillen zijn rustgevend bij kortstondige stress.
Verder kan je oranjeschil gebruiken bij een slechte eetlust.