Kruiden en hun werking:

Anijs:
Van de zaden zet men anijs thee. Anijs thee, getrokken uit de zaden, of zaden in gekookt voedsel bevorderen de spijsvertering en onderdrukken misselijkheid. Anijs is slijmoplossend en verzacht kriebelhoest. Het wordt dan ook vaak in hoestmiddelen gebruikt. Anijs wordt gebruikt om borstvoeding te bevorderen, het heeft namelijk. een zwak ostrogene werking. Verder stimuleert anijs de geslachtsdrift.

Brandnetelblad:
Werkt bloedzuiverend, waterafdrijvend en antireumatisch. Bevordert sterk de spijsverteringsfuncties, bestrijdt diarree, bezit bloedvatvernauwende eigenschappen en is geschikt bij huiduitslag.

Braamblad:
Ontslakkend, ontzurend, weerstandsversterkend, ontstekingsremmend, antiseptisch en zweetafdrijvend; het bevat antioxydanten, stimuleert de nieren en de lever, helpt bij gruis of stenen, het helpt vooral bij lichte diarree, en bij overmatige menstruatie. En net als bosaardbei is het bloedzuiverend.  Drink het als je griep hebt of verkouden bent, of als je keelpijn hebt of aften, of aambeien, en te weinig weerstand in het algemeen. De braam kan zo goed voor zichzelf zorgen, hij kan ook voor jou zorgen en je een flinke dosis vitaminen voor de weerstand geven! Braam helpt ook bij een te hoog cholesterolgehalte en reduceert mogelijk de bloedsuikerspiegel en bevat vitamine C, E en selenium. Het reinigt bij hoofdpijn die ontstaat door vergiftiging van de lucht, bijvoorbeeld chemisch/ verflucht.
 
Berkenblad:
De blaadjes van de berk heeft een zeer goede werking op de blaas en nieren. De urinesecretie wordt er door verhoogd, gifstoffen vrij gemaakt en vochtophoping uitgescheiden. Berkenblad is een aanbevolen kruid bij bijna alle reumatische klachten. Door zijn reinigende werking en zijn positieve invloed op de nieren zorgt dit kruid voor diepgaande rust. De nieren zijn immers gevoelsorganen en houden verband met de gemoedstoestand. Thee van berkenblad kan heel het jaar door gebruikt worden. De belangrijkste inhoudstoffen zijn: flavonoïden, saponinen en looistoffen. De smaak van berkenblad is heel aangenaam, maar kan met wat honing of eventueel wat citroensap verder op smaak worden gebracht. Als reinigingskuur kunt u gedurende drie weken drie kopjes per dag hiervan drinken. U neemt een koffielepeltje van het gedroogde kruid per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken en zeven.
 
Citroenmelisseblad:
Stress verminderend en ontspannend.
Tegen slapeloosheid.
Verlichtend bij depressies.
Gunstige werking voor een regelmatige hartslag.
Gunstige werking op de spijsvertering.
Gunstige werking bij problemen met de ingewanden.
Verlichtende werking bij Astma en bronchitis.
Tegen migraine.
Tegen misselijkheid en braakneigingen.
Mensturatie cyclus regulerend.
Uitwendig gebruik bijvoorbeeld in het badwater.
Tegen huidproblemen.
Tegen zwemmerseczeem en voetschimmel.

Het kruid is voor de kalmerende werking zeker aan te raden ten opzichte van medicijngebruik. Er zijn namelijk geen bijwerkingen zoals verminderen van reactie vermogen. Hierdoor geeft het kruid dan ook geen problemen in het verkeer.
 
Engelwortel:
Dit kruid is een typisch 'Aromaticum-Amarum'.
Dat wil zeggen dat de belangrijkste werking te danken is aan de bitterstoffen.
Zodoende is dit een maagmiddel dat tegelijk in de darm desinfecterend werkt.
Windzucht kan er goed mee worden behandeld.
Engelwortel is dus een carminativum (darmgassen verwijderend middel).
Engelwortel zet ook de galproduktie en de wateruitscheiding aan.
Af en toe gebruikt men het kruid als hoestmiddel en er is een lichte, kampverminderende werking.
Meestal wordt de kruidenthee in mixturen gebruikt.
Bijzonder advies:
De werking van engelwortel lijkt veel op die van kalmoes.
Eigenlijk zou dit middel vaker dan nu het geval is gebruikt moeten worden tegen maagklachten die veroorzaakt worden door ergernis en onrust.
De werking van kalmoes kan door engelwortel worden versterkt, als vooral het volle gevoel en de winderigheid op de voorgrond treden.
Daarom is een combinatie van deze kruiden ideaal.
Zijn de maagklachten van nerveuze aard, dan is een langere behandeling nodig.
Daarom moet het kruidenmengsel een goede smaak hebben.
 
Frambozenblad:
Framboosblad wordt gebruikt tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloeding tijdens de bevalling beperkt blijven. Bij regelmatig gebruik bij zwangerschap bevordert het de melkproductie en onderdrukt zwangerschapsmisselijkheid. Het helpt goed bij witte vloed. Ook bij diarree, zweertjes in de mond en bloedend tandvlees. Het framboosblad is zeer bloedzuiverend, het is een goede aanvulling bij infecties.
Waarschuwing is niet geschikt bij suikerziekte.
 
Ginseng wortel:
Verbetering van lichamelijke en intellectuele presentaties op alle leeftijden. Bij vermoeidheid, overspannenheid, herstelperiode, verbetering van mannelijke vruchtbaarheid. Algemene versterking bij stress en ziekte.
 
Haver:
Haver is een van de beste middelen bij stoornissen in het zenuwstelsel, zo kan het helpen bij nerveuze irritatie, depressie, slapeloosheid, nerveuze uitputting door chronische ziekte, zenuwzwakte, hysterie, herpesinfecties.
Heel goed bij PMS en depressies die samenhangen met de menopauze.
Zou een afrodisiacum zijn voor zowel mannen als vrouwen.
Een heel specifieke werking is dat het kan helpen bij het herstellen na een verslaving aan zowel alcohol en verdovende middelen als nicotine (onderdrukt afkickverschijnselen).
Bij urinezuur, heeft een lichte urinedrijvende werking, bij een zwakke blaas.
Bij diarree, verlaagt de bloedsuikerspiegel, positief effect op de lever, maagklachten.
Regelmatig gebruik van haver verbetert de stoelgang. Een positief effect op diabetes.
Bij jicht, artritis. Ondersteunend bij MS. Bij bindweefselproblemen. Spierpijn, spasmen.
Hart en bloedsomloop, bloed
Verlaagt het cholesterolgehalte, bij aderverkalking, havermout en havermeel zijn een rijke bron van inositol, deze stof zorgt voor een goede stofwisseling van vetten en verlaagt het LDL- cholesterol.
Bloedverrijkend, ondersteunend bij anemie.
Hormoonstelsel
Door de aanwezige sterolen kan het gebruikt worden bij een slecht werkende schildklier en een tekort aan oestrogeen.

Kalmoes:
Genezende werking en gebruik:
Kalmoes behoort tot de groep van aromatische bitterstoffen (Amara aromatica) en wordt daarom bij maag -, darm- en galklachten, bij gebrek aan eetlust voor het opwekken van het verteringskanaal in het algemeen toegepast.
Bijzonder goed werkt kalmoes bij maag -, darmklachten die hun oorzaak hebben in het vegetatieve zenuwstelsel of die psychologisch te verklaren zijn.
Hierbij denken we vooral aan patiënten die een gevoelige, nerveuze maag hebben.
Ze zijn vaak mager en zitten onder hun normale gewicht.
Ze klagen vaak over gebrek aan eetlust en zitten zonder honger aan tafel.
Mensen die hier bedoeld zijn eten vaak erg langzaam en pauzeren telkens onder het eten.
Na het eten klagen ze over een vol gevoel, overdruk op de maag, soms ook over krampgevoel en over het opbreken van zuur.
Diarree en verstopping wisselen elkaar af.
Er zijn fasen waarin ze geen klachten hebben.
Dan is er een moeilijkheid op de zaak, in het bedrijf of in de privésfeer en de klachten komen opnieuw.
Oganische gebreken zijn door de arts niet te constateren.
Hij stelt alleen teveel of te weinig maagzuur vast.
Voorgeschreven medicijnen werken wel, maar de werking is op den duur toch niet overtuigend.
Duurzame verbetering is niet te bereiken met spasmolytica (krampoplossende stoffen), antacida (zuurbindende stoffen), enzympreparaten (spijsverteringsbevorderend) of combinaties van dergelijke stoffen.
Juist deze mensen vinden baat bij een kuur met een mixtuur met kalmoes.
Zij moeten geregeld en volhardend gedurende langere tijd voor elke grote maaltijd een kopje mixtuur drinken.
De thee drinkt men lauwwarm en minstens tweemaal daags.
De klachten verdwijnen dan langzaam maar zeker.
 
Kamillebloem:
De echte Kamillebloem,
oefent invoelt uit op krampen en winderigheid. Kamille is een uitstekend maag en darmmiddel, stilt de hoofdpijn, keelpijn, menstruatiepijnen en pijnen bij griep en verkoudheid.
Is kalmerend, zenuwversterkend, licht angstremmend, slaapverwekkend, antidepressief, krampwerend, ontstekingswerend, prikkelhoestdempend, koortswerend, pijnstillend, eetlustopwekkend, verteringsbevorderend, lever en gal stimulerend, hartversterkend, antiallergisch. Bij ingewandenontsteking en maagzweer.
 
Kaneel:
Kaneel helpt in de strijd tegen suiker
Kaneel is ook goed voor de gezondheid. Zo werkt het krampverlichtend en stimuleert het de bloedsomloop. Kaneel verbetert eveneens de werking van insuline. Het bevat de stof MHCP die de werking van insuline verbetert en die de lichaamscellen stimuleert suikers op te nemen, zodat deze niet in de bloedbaan blijven
 
Linde Bloesem:
Vooral waterafdrijvend. Bezit eveneens koorts en krampwerende eigenschappen. Wordt veel gebruikt als gezondheidsthee bij griep en verkoudenheid als zweetbevorderend middel. Is kalmerend en krampwerend, bedaart droge hoest.
 
Maria distel:
Maria distel vermeerdert de secretie en de stroom van gal uit de lever en de galblaas en kan gebruikt worden in alle problemen die geassocieerd worden met de galblaas, zoals galstenen, galkoliek en problemen met de lever, zoals leververvetting, levercirrose, hepatitis, geelzucht. Verder werkt het kruid sterk ontgiftend op de lever, dus het kan ook gebruikt worden na alcoholmisbruik en een te zware dosis medicatie. Het is een van de weinige kruiden die in staat is om celvernieuwing in de lever te bewerkstelligen. Bij gebrek aan eetlust en bij bewegingsziekte. Hart en bloedsomloop. Bij aambeien, spataderen en te lagenbloeddruk. Stimuleert de melkproductie
Het zaad van de Maria distel zou ook helpen tegen bewegingsziekte. Mogelijk heeft Maria distel (Silymarine) een preventieve werking tegen het ontstaan van kanker, in het bijzonder bij prostaatkanker.
Wel oppassen bij hogebloeddruk.
Gebruik: Als reinigingskuur kunt u gedurende drie weken drie kopjes per dag hiervan drinken. U neemt een koffielepeltje van het gedroogde kruid per kopje, overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken en zeven.
Let op! In het begin kan de consistentie van de stoelgang wat wijzigen. Na enkele dagen wordt deze weer normaal.
Oranjeschil:
De rustgevende oranjeschillen stimuleren de spijsvertering en kan je gebruiken bij winderigheid. Ze geven een goede en gezonde nachtrust. Oranjeschillen zijn rustgevend bij kortstondige stress.
Verder kan je oranjeschil gebruiken bij een slechte eetlust.
 
Paardenbloem - Wortel - Blad:
Versterkt en regelt de leverfuncties. Gunstige invloed op de stofwisseling door zijn regulerende invloed op de galvorming en de spijsvertering. Paardenbloem is tevens aangewezen als een bloedzuiverend en waterafdrijvend middel. Het wordt aan gewend bij huiduitslag zoals acne en verder bij reumatische klachten, bij nier en blaasstenen, eetlustopkwekend en versterkend. Goed bij voorjaarskuur en afvallen.
 
Passiebloem:
Bevordert de nachtrust. Het werkt ook ontspannend bij emotionele angsten, en het heeft een algemeen rustgevend effect. In grotere hoeveelheden is het licht hallucinerend .Passiebloem heeft een algemeen rustgevend effect, het wordt bijvoorbeeld gebruikt om beter te kunnen slapen. Het werkt ook ontspannend bij emotionele angsten.
 
Pepermuntblad:
Stimuleert de spijsvertering; bestrijdt winderigheid en krampen, Ontsmettingsmiddel bij slijmvliesontstekingen, verkoudenheid en griep. Pijnstillend middel bij migraine en tandpijn. Stimulerend.
 
Rozenbottel:
Bijzonder rijk aan vitamine C, bij koorts, griep en verkoudenheid. Het is een bloedzuiverend middel en heel goed bij nier en blaasontsteking.
 
Rozemarijnkruid:
Als versterkend maagmiddel, krampstillend, leveractiverend en galafdrijvend middel. Opwekkend zenuwtonicum, lage bloeddruk. Uitwendig als warmte opwekkend middel bij het baden.
 
Salieblad:
Grote vermaardheid als zenuw, maag, en darmversterkend, krampstillend, antiseptisch voor de luchtwegen, darmen en urine wegen, waterafdrijvend, antireuma en antizweet middel.
 
Smalle weegbree:
Een kruid dat iedereen kent, volgt de mensen op hun weg, en is ieder tot nut die de moeite neemt aandacht te schenken aan deze bescheiden weldoener van de mensheid. Het mooie van Weegbree is dat je het altijd vindt wanneer je het nodig hebt. Medicinaal worden de bladeren gebruikt, meestal in de vorm van een thee, tinctuur of kompres.
Toepassing luchtwegen
Smalle Weegbree is zeer actief werkzaam tegen allerlei ziekteverwekkers die voor ellende kunnen zorgen in de luchtwegen, na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het kruid succesvol in de aanval gaat bij ziekten. Naast deze antisceptische werking, versterkt de Smalle Weegbree ook het longweefsel omdat de plant veel silicium bevat en voert het slijm af en verzacht het door de vele slijmstoffen die de plant bezit. De thee wordt ook gebruikt bij (chronisch) hoesten, bronchitis, astma, kinkhoest. Vooral binnen de homeopathie wordt Smalle Weegbree ook gebruikt bij allerlei allergische klachten. Voor klachten van de luchtwegen wordt meestal de thee gebruikt.

Valeriaan:
Stress/ spanningen en de gevolgen van stress: zenuwachtigheid, rusteloosheid. Prikkelbaarheid, hartkloppingen, spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizingen.
Angsten zoals: examenvrees, plankenkoorts, voor een sollicitatie gesprek, intellectuele overspanning, depressiviteit na intellectuele overspanning,
ADHD Maar nooit geven onder de 3 jaar. Bij ontwenning van roken zorgt het dat sigaretten een onaangename smaak geven.
Bij verhoogde schildklierwerking, vermindert zenuwachtigheid en hartkloppingen.
Bij de menopauze, vermindert spanningen en warmte opwelling.
Valeriaan is niet suf makend en tast het concentratievermogen niet aan.
U kunt gedurende drie weken drie kopjes per dag hiervan drinken. U neemt een koffielepeltje van het gedroogde kruid per kopje, ( of een eetlepel op een liter) overgieten met kokend water, tien minuten laten trekken en zeven.

Venkelzaad:
Bevordert de spijsvertering; tegen maag en darmklachten, winderigheid en opgeblazen gevoel. Stimuleert de melkproductie bij onvoldoende borstvoeding.
Werkt goed bij droge en natte hoest. Brengt lever en milt in balans.
Kan bijna bij alle andere kruiden gebruik worden.
De zaden kunnen ook verwerkt worden in de maaltijden.
 
Vlierbloesem:
Zweetbevorderend en een uitstekend borstkruid. Men benut het kruid bij griep, verkoudenheid, aandoeningen van de ademhaling, reuma en jicht.
Vlierbessensiroop wordt gebruikt bij verkoudenheid, hoest en griepachtige klachten.
Maar is gewoon ook heel  lekker en verfrissend, Goede limonade vervanger.
 
Zoethout:
Bij bronchitis, droge en natte hoest en heesheid. Ook bij maagzweer en gastritis en maagkrampen. De overgang. Werkt anti- allergisch. Werkt ook ontzurend en kalmerend. Wel op passen bij hoge bloeddruk.
 
De meeste kruiden kun je het beste maximaal drie weken achter elkaar gebruiken.
Om gewenning te voorkomen van het lichaam. Na een pauze van twee weken kun je de kruiden weer gebruiken.
Bij aanhoudende of ernstige klachten altijd naar de huisarts gaan en je laten onderzoeken.