Sjamanisme

Er zijn verschillende manieren en methodes om te helen. Door een ontmoeting in mijn leven met een oudere Sjamaan ben ik mij gaan verdiepen in de manier van helen op de Sjamaanse manier. Wat niet wil zeggen dat ik me nu Sjamaan durf te noemen daar komt veel meer bij kijken. Wat betekent Sjamaan: Een Sjamaan is een medicijnman. Mijn leermeester Sjamaan is een Indiaan die afstamt van de Inca's. Vaak waren en zijn Sjamanen veel meer dan alleen maar een medicijnman of vrouw maar zijn ze ook de leider van een gemeenschap. Ze houden dorpen bij elkaar, lossen ruzie in relaties of onder dorpsgenoten op en bemiddelen in ruzie onder de verschillende dorpen. Meer een soort leider maar dan altijd bescheiden op de achtergrond maar wel met heel veel macht en invloed.Indiaanse Sjamanen beoefenen de energiegeneeskunst al meer dan vijfduizend jaar. Sommige medicijnmannen-vrouwen geloven dat hun spirituele afstamming nog veel verder teruggaat. Sjamanen zijn mensen met begrip.Wanneer zij de wereld willen veranderen, geven zij zich over aan een veranderde vorm van waarneming, die hun relatie met het leven verandert. Zij stellen zich het mogelijke voor en de buitenwereld verandert. Dit is het verschil met de westerse geneeskunde die gebaseerd is op een reeks procedures. Wij westerlingen maken de fout dat we onze energiegenezing eigen kunnen maken door regels te leren. Maar voor Sjamanen gaat het niet om regels of ideeën. Het gaat om visie en geest. En hoewel de geneeswijzen vaak van dorp tot dorp verschillen, varieert de geest nooit. Ware genezing is niets minder dan ons openstellen voor een visioen van onze genezen natuur en de ervaring van oneindigheid.
 Het werken met de energie en manier van helen van de Sjamaan.

Er is een groot verschil tussen het herstellen en genezen.
 
Herstellen is opknappen en bevat het behandelen van uiterlijke problemen, zoals het plakken van een lekke band, of het toepassen van chemotherapie om een tumor te onderdrukken. Het helpt je niet om spijkers op de weg of ziekte die de tumor veroorzaakt te vermijden. Genezen is breder, omvattender en compleet. Genezing verandert iemands leven en leidt vaak, maar niet altijd, ook tot fysiek herstel. Ik heb medisch herstelde gevallen mee gemaakt waarbij geen genezing optrad. Maar ook heb ik meegemaakt dat er een genezing was, maar de patiënt toch overleed. Genezing komt voort uit een ervaring van oneindigheid. Bij genezing meten we het slagen ervan af aan toegenomen welzijn, een gevoel van nieuw gevonden vrede, bemoediging en verenging met alle leven.

Door mijn vriend de Sjamaan heb ik geleerd:Mijn ziel of verlichte staat door de tijd heen opsporen. Hij vertelde mij dat hij de tijdsdraden heeft gevolgd tot de oerknal toe. Maar ook in de verre toekomst heeft gereisd. Mijn ontwikkeling gaat nog niet zo ver, maar ik merk wel dat ik steeds een stukje verder of dieper kom. Het is heel verbazend maar als ik me er voor openstel weet ik waar de toekomst me naartoe brengt. Wij moeten wel goed in de gaten houden dat oneindigheid niet het zelfde is als eeuwigheid. Eeuwigheid bestaat uit een aantal dagen, eeuwigheid is gebonden aan tijd, aan oud worden en aan sterven. Oneindigheid gaat vooraf aan de tijd zelf en bestond al voordat de tijd ontstond. En omdat de oneindigheid nooit ontstaan is,is ze onvergankelijk. Ons oneindige zelf gaat vooraf aan leven en dood en komt nooit in de stroom van de tijd. Het ontstond niet met je lichaam en het zal niet sterven wanneer je lichaam vergaat. Omdat je je niet meer uitsluitend binnen de tijd identificeert, met een fysieke vorm die veroudert en vergaat, bedreigt de dood niet langer het einde van dagen. Deze toestand van bevrijding vormt de kern. Sjamanen ontdekten dat de praktische verlichte aard blijvend is. Mijn mentor begreep dat zijn verlichte staat blijvend was. Wij willen geloven en vermoeden zelfs dat het zo is, maar slechts weinigen van ons weten het met zo'n stelligheid. Er over lezen in een boek helpt helaas niet. Het verlichtingsproces stelt ons in staat de oneindigheid te ervaren en ons zelf te vernieuwen vanuit de bron die alle leven bezielt en informeert. Uiteraard heb je als je je knie stoot of een klein griepje hebt geen behoefte aan spirituele verschijningen. Je maakt het wondje schoon, een pleister er op en klaar. Bij een griepje neem je een pijnstiller en kruip je een paar dagen in bed. Maar als je immuunsysteem niet reageert, als er iemand in je omgeving aan een levensbedreigende ziekte lijdt, of als je steeds weer de zelfde pijnlijke patronen in je leven ervaart, is het misschien tijd om verder te kijken dan het concrete, verder dan het eindige, naar een geneeswijze die gebaseerd is op de ervaring van de oneindigheid.
 De wijze van zien van de Sjamaan:

Wanneer je leert te zien op de manier van de sjamaan, kun je de oorspronkelijke wond vinden die een spoor heeft nagelaten in het lichtende energieveld. Je wordt in staat gesteld binnengedrongen energieën in het lichaam op te sporen en de aanwezigheid vast te stellen van binnen gedrongen geesten die emotionele of fysieke pijn veroorzaken.
Het helen van de Sjamaan.
Sjamanen beginnen bij het helen altijd met het openen van een heilige ruimte. In deze ruimte laten ze de dingen van alledag achter, en stellen zich in staat tot een ontmoeting met het Goddelijke.

Een gebed om de heilige ruimte te openen:

De sjamaan werkt met de elementen en krachtdieren. Daarbij maakt hij gebruik van drukpunten en door de verbinding met het Goddelijke. Om dit in een paar woorden te beschrijven zou ik de Sjamaan erg te kort doen. Maar besluit je tot een cursus Healing bij mij, dan laat ik je er kennis mee maken. Het zal voor ons als westers georiënteerde mensen altijd wat meer moeite kosten om op deze manier te werken, maar geloof mij, laat je het toe dan wordt je leven heel anders. Je leert verbindingen te maken, werken met de aura de chakra's en het lezen er van in de vorm van reading. Van daar uit ga je helen. Het is een mooie en bijzonder boeiende weg om jezelf te leren kennen. Het vergt tijd en geduld, maar je krijgt er heel veel moois voor terug.

Als je al verbindingen kunt maken door bijvoorbeeld met Reiki te werken dan kun je het ook heel mooi combineren. Maar door aan de cursus Healing mee te doen leer je ook zonder wat voor vorm dan ook verbindingen te maken. Ik hoop dat hier al een klein stukje heb laten zien en als jullie meer willen weten mag je altijd mailen of bellen.
 
 Gewijde ruimte

Voor dat we met healing beginnen maken we van onze ruimte een heilige ruimte. Sjamanen beginnen genezingsceremoniëlen altijd in een gewijde ruimte. In deze ruimte laten we de aangelegenheden van alledag achter ons, de jachtige wereld van veranderingen en afspraken en stellen we ons in op de ontmoeting van het Goddelijke. Een gewijde ruimte stelt ons in staat onze stille innerlijke wereld binnen te gaan waar genezing plaatsvindt. Hier kan het wereldse ons niet afleiden en is elke handeling gewijd en doelbewust. Toch is een gewijde ruimte niet ernstig of zwaarwichtig. Sjamanen nemen hun werk serieus, maar ze nemen zichzelf helemaal niet zo serieus, er word vaak gelachen en gedold tijdens genezingsceremoniëlen. Binnen de gewijde ruimte ervaren we de lichtheid van ons bestaan. Er wordt gemakkelijk gelachen en gehuild. Binnen de gewijde ruimte worden onze lasten lichter en kunnen we geraakt worden door de hand van de grote geest.

Nadat we ons genezend werk hebben beëindigd, moet de heilige ruimte weer worden gesloten met dankzegging aan de vier windrichtingen en aan de hemel en de aarde. Sjamanen laten alle energieën vrij die ze hebben opgeroepen, en deze worden opgenomen in de natuur.

Hoe openen we de gewijde ruimte.Ik heb er een Sjamaans gebed voor wat voor mij heel goed werkt.
 
Aan de winden van het Zuiden.
Grote slang
Wikkel uw lichaam van licht om ons heen
Leer ons het verleden af te schudden

zoals u uw huid afschudt
Om zacht over de aarde te gaan

Leer ons de weg van de schoonheid

Aan de winden van het Westen.
Moeder Jaguar
Bescherm onze medicijnruimte
Leer ons de weg van vrede, smetteloos te leven
Toon ons de weg voorbij de dood

Aan de winden van het Noorden.

Colibri, grootmoeders en grootvaders
Ouden
Kom en verwarm je handen bij onze vuren
Fluister tot de wind
We eren u die voor ons kwamen
En jullie die na ons komen

de kinderen van onze kinderen
Aan de winden van het Oosten.
Grote adelaar, condor
Kom tot ons van de plek van de rijzende zon
Houd ons onder uw vleugels
Toon ons de bergen waar we alleen maar van durven te dromen
Leer ons vleugel aan vleugel te vliegen met de Grote Geest
Moeder Aarde.
Wij zijn bijeen voor genezing van uw kinderen
Het stenenvolk, het plantenvolk
De vierbenige, de tweebenige, de kruipende wezens
De wezens met vinnen, bont met vleugels
Al onze relaties
Vader zon, Grootmoeder Maan, Sterrenvolken.
Grote Geest u die bekent bent met duizenden namen
En u die de onuitspreekbare bent
Dank dat u ons samen brengt
En ons in staat stelt het lied van het leven te zingen